Berapa Kos SEO Di Malaysia?

kos seo malaysia

Jika anda tertanya-tanya berapa kos SEO di Malaysia, anda telah datang ke tempat yang betul. Pengoptimuman enjin carian atau SEO ialah pelaburan jangka panjang dalam perniagaan kecil anda yang membantu meningkatkan pendedahan dalam talian dan mencipta pengiktirafan jenama dengan meningkatkan kedudukan anda pada enjin carian utama seperti Google, Yahoo dan Bing.

SEO ialah salah satu kaedah pengiklanan paling kos efektif yang tersedia untuk perniagaan kecil, sederhana dan besar di Malaysia. Hasil yang anda perolehi daripada SEO sangat disasarkan kepada produk atau perkhidmatan yang anda promosikan kerana pengoptimuman enjin carian ialah strategi pemasaran masuk. Bakal pelanggan sudah pun mencari produk atau perkhidmatan anda apabila melaksanakan strategi masuk seperti SEO berbanding strategi pemasaran keluar di mana anda perlu pergi mencari bakal pelanggan. Apa yang anda perlu lakukan ialah meletakkan jenama anda di hadapan bakal pelanggan ini dengan melaksanakan strategi SEO yang berkesan. SEO mempunyai salah satu ROI terbaik dalam industri kerana sebab ini. Tetapi menentukan kos sebenar SEO di Malaysia boleh menjadi agak sukar kerana kosnya bergantung kepada banyak faktor. Artikel ini memberikan maklumat tentang kos SEO di Malaysia.

Apakah Faktor Yang Mempengaruhi Kos SEO Di Malaysia?

. Tidak mempunyai reka bentuk responsif
. Tidak mesra mudah alih
. Mempunyai kadar lantunan yang lebih tinggi
. Bukankah mesra pengguna……. ia mungkin meningkatkan kos SEO untuk meletakkan tapak anda pada halaman pertama Google, Yahoo atau Bing.

Apa yang berjaya beberapa tahun lalu tidak berfungsi sekarang kerana Google sentiasa meningkatkan algoritmanya untuk memberikan hasil carian terbaik kepada pelanggan mereka. Sebaliknya, jika anda ingin meletakkan tapak anda dengan pantas di halaman pertama Google, anda harus bersedia untuk membelanjakan lebih banyak wang untuk SEO berbanding dengan perjalanan yang perlahan dan stabil. Reputasi dan pengalaman agensi SEO yang anda pilih juga akan mempengaruhi kos SEO. Perkhidmatan SEO yang terkenal akan mengenakan bayaran lebih untuk perkhidmatan mereka berbanding penyedia perkhidmatan yang agak baharu.

Jenis Harga SEO Di Malaysia

Malaysia mempunyai tiga jenis asas perkhidmatan SEO. Sesetengah pembekal perkhidmatan akan mengenakan caj kepada anda mengikut jam manakala sesetengah pembekal akan mengenakan caj kepada anda setiap bulan. Sesetengah agensi SEO lain akan mengenakan caj kepada anda berdasarkan setiap projek atau kempen. Anda harus memilih penyedia perkhidmatan yang betul bergantung pada keperluan dan belanjawan perniagaan anda.

Harga SEO Sejam
Mengikut statistik Ahref, terdapat kira-kira 36% daripada penyedia SEO di Malaysia yang menjual perkhidmatan mereka setiap jam. Kadar asas setiap jam adalah antara RM330-RM870 sejam, dan lebih 50% pelanggan membayar jumlah ini untuk mengekalkan perkhidmatan agensi SEO yang mengenakan bayaran setiap jam. Agensi SEO mengenakan kadar sejam yang lebih tinggi berbanding pekerja bebas di Malaysia. Anda boleh mencari pekerja bebas dengan mudah pada harga RM296 sejam untuk melakukan pengoptimuman enjin carian untuk tapak web anda.

Harga SEO Sebulan
Pelanggan harus mengharapkan untuk membayar sekaligus terlebih dahulu untuk mengekalkan perkhidmatan agensi SEO yang mengenakan bayaran setiap bulan. Kadar penahan bulanan yang paling biasa untuk perkhidmatan SEO di Malaysia ialah RM2,180-RM4,360. Lebih banyak agensi SEO terkenal mengenakan bayaran antara RM4,360 hingga RM8,700 sebulan untuk perkhidmatan mereka.

Harga SEO Per-Projek
Terdapat banyak agensi SEO di Malaysia yang mengenakan bayaran bagi setiap projek atau kempen. Yuran yang dikenakan oleh agensi ini mungkin berbeza bergantung pada reputasi dan pengalaman mereka. Yuran kempen setiap projek atau bulanan yang paling biasa di Malaysia ialah antara RM2,180-RM4,360. Agensi SEO cenderung mengenakan bayaran lebih daripada pekerja bebas untuk SEO setiap projek.

Jika anda tertanya-tanya berapa kos SEO di Malaysia, anda harus tahu bahawa terdapat pelbagai jenis agensi SEO yang menawarkan pelbagai jenis pakej SEO. Anda harus memilih agensi yang betul bergantung pada keperluan dan bajet perniagaan anda.

Adakah Google Mengecas Untuk SEO? Semua yang Anda Perlu Tahu
Pada terasnya, SEO boleh membantu anda kelihatan dalam talian melalui enjin carian seperti Google dan Bing. Walau bagaimanapun, proses SEO mungkin agak rumit kerana ia melibatkan perkara seperti memperhalusi tapak web anda dengan kata kunci dan kandungan, faktor perangkak dan pengindeksan yang cekap (iaitu SEO teknikal), serta isyarat pihak berkuasa (iaitu pembinaan pautan).

Dengan mengambil masa yang cukup untuk mempelajari dan memahami pelanggan anda serta perkataan khusus yang mereka gunakan untuk mencari perkhidmatan anda atau produk tertentu, SEO boleh membantu syarikat anda muncul di halaman pertama SERP mereka.

Jika bakal pelanggan anda tidak menghadapi kesukaran mencari anda dalam talian, anda akan menerima lebih banyak petunjuk yang layak, dan akhirnya, lebih banyak jualan!

Berapa Kos Mendapatkan Tapak Web Anda di Google?

Nah, jawapan ringkasnya ialah ia tidak membebankan anda apa-apa. Ia sememangnya PERCUMA!

Walau bagaimanapun, ini kemungkinan besar bukan jawapan yang memuaskan bagi kebanyakan orang. Anda sudah tahu bahawa tiada apa-apa seperti makan tengah hari percuma. Anda juga tahu bahawa muncul di halaman 100 SERP Google untuk carian kata kunci tertentu yang tidak jelas bukanlah apa yang anda maksudkan dengan "mendapatkan tapak web anda di Google." Pada asasnya, apa yang anda maksudkan sebenarnya ialah jumlah kos yang anda perlukan untuk mendapat kedudukan tinggi di Google jika seseorang mencari kata kunci tertentu.

Satu lagi soalan yang sering ditanya ialah berapa kos untuk mendapatkan tapak web anda di halaman pertama Google dalam masa 24 jam atau kurang? Baiklah, mari kita lihat.

Pendekatan DIY akan membawa anda ke halaman pertama Google dalam masa kurang daripada satu hari dan kurang daripada $10. Itu tidak buruk, bukan? Ini adalah cara yang salah untuk melihatnya. Jika anda mempunyai beberapa tahun pengalaman dalam ruang iklan dalam talian, anda boleh bersetuju bahawa adalah lebih baik untuk membelanjakan $10,000 dengan cara yang betul daripada $10 dengan cara yang salah. Sebagai permulaan, 24 jam agak tidak realistik. Mungkin jika anda telah bekerja di tapak web anda, halaman pendaratan, kempen iklan selama berminggu-minggu dan proses penukaran, maka adalah munasabah untuk melancarkan kempen dalam masa 24 jam. Walau bagaimanapun, ini tidak sama jika anda berfikir bahawa anda boleh membuat akaun dari awal dan memperoleh keputusan. Dan walaupun anda boleh berada di halaman pertama Google dalam masa 24 jam, adakah itu benar-benar mencukupi? Terdapat banyak bahagian teka-teki kejayaan iklan dalam talian yang membolehkannya menjadi semudah itu. Tidak perlu dikatakan, $10 di Google tidak akan bertahan lama. Sejujurnya, berdasarkan kata kunci yang anda cari untuk menentukan kedudukannya, ia mungkin hanya memerlukan satu klik untuk kempen iklan anda membuat belanjawan hariannya.

Ingat, SEO ialah perkara yang sebenarnya menghubungkan perniagaan anda kepada kebanyakan pelanggan anda. Akibatnya, anda harus menyepadukan elemen SEO yang betul ke dalam tapak web anda, dan salah satu kaedah yang ideal untuk melakukan ini adalah dengan bekerjasama dengan profesional. Jika anda mempunyai belanjawan yang ketat, kemungkinan besar anda tertanya-tanya jenis harga SEO yang diharapkan.

Berapa Kos SEO Anda?

Jika anda seorang pemilik perniagaan, anda mesti mengharapkan jawapan yang lurus. Anda memerlukan angka ringkas yang sesuai dengan bajet bulanan atau tahunan anda.

Walau bagaimanapun, kebenarannya ialah kos SEO mungkin berbeza dengan ketara berdasarkan perkhidmatan SEO yang anda inginkan atau perlukan. Harga pakej SEO berbeza-beza bergantung pada pelbagai faktor, seperti julat perkhidmatan yang diperlukan, jumlah kandungan yang diperlukan, jangkaan dan unjuran keseluruhan untuk pertumbuhan perniagaan.

Anda seharusnya mempunyai petunjuk tentang perkara yang boleh dijangkakan jika anda menerima petikan harga SEO daripada agensi pemasaran – yang akan membantu anda daripada dikenakan bayaran berlebihan.

Bagaimanakah Kos SEO Ditentukan?

Untuk mendapatkan anggaran harga SEO yang tepat daripada pemasar atau agensi, anda perlu menawarkan beberapa butiran tentang perniagaan anda terlebih dahulu. Ia akan membantu pemasar SEO untuk menetapkan jenis kandungan yang diperlukan, jumlah kerja yang diperlukan, dan kira-kira tempoh masa yang diperlukan untuk menyiapkan projek.

Beberapa faktor penting ini termasuk:

· Purata hasil setiap jualan
· Keadaan semasa kehadiran carian anda
· Matlamat kempen
· Menutup kadar petunjuk kepada jualan
· Peruntukan belanjawan pemasaran semasa
· Seberapa pantas anda perlu melihat hasil

Ini sebahagiannya menerangkan sebab mata harga SEO berbeza-beza dengan begitu banyak.